Wonen in

Moordrecht

Locatie pictogram

Gemeente Zuidplas

Zandloper pictogram

Ontstaan in 1248

Locatie pictogram

Centraal gelegen

Jouw nieuwe woonplaats in vogelvlucht

Welkom in Moordrecht! In dit gezellige en historische dorp in de gemeente Zuidplas wonen ruim 9000 mensen en is er voor iedereen wat te beleven. Je kunt er cultuursnuiven, een drankje doen of lekker uit eten, een wandeling of fietstocht maken of sporten. Moordrecht heeft een rijk verenigingsleven en ligt midden in het Groene Hart. En op een steenworp afstand van Gouda, waar je kan shoppen en uitgaan. Of de trein pakken naar één van de grote steden in de Randstad. Met de auto is Moordrecht makkelijk te bereiken, door de gunstige ligging aan de A20 en vlakbij de A12. Zo ben je in no time overal waar je zijn wilt. Ontdek wat Moordrecht jou allemaal te bieden heeft

Foto blok_Moordrecht_1

Hotspots in Moordrecht

Het centrum

Het centrum van Moordrecht is een en al historie en cultuur. Je voelt aan alles dat je hier in een dorp bent dat stamt uit de 13e eeuw! Er staan verschillende rijksmonumenten, zoals de in 1657 gebouwde Dorpskerk. De opvallende toren is overal in Moordrecht te zien. Hoe gaaf is het om aan de voet van zo’n monument een drankje te doen of door de vele oude straatjes te flaneren? In Moordrecht is er precies die goede balans die een historisch dorpje zo uniek maakt: saamhorigheid, een ons-kent-ons mentaliteit en verschillende winkels en cafés.

Moordrecht_Park_DEF
Moordrecht_DePont_DEF

De pont

Wie door Moordrecht fietst of wandelt, komt ongetwijfeld langs de veerpont. Het is een icoon in het dorp en vervoert mensen al sinds jaar en dag tussen Moordrecht en Gouderak over de Hollandse IJssel. De veerpont is van grote waarde voor de inwoners van beide dorpen. Met een petitie voor behoud van de veerpont hebben ze er voor gezorgd dat deze kon blijven varen, toen er sprake van was van opheffing. De veerpont is een begrip in Moordrecht en voor wie niet van varen houdt: de Gouderakse brug even verderop is een prima alternatief.

Park Moerhout

Een groene omgeving werkt rustgevend. Daarom kan je in Park Moerhout even een frisse neus halen, picknicken of een rondje wandelen met het gezin of met de hond. Het grote groengebied is voor iedereen die dicht bij huis even van de natuur wil proeven. Ook worden in het Moerhout regelmatig buitenevenementen georganiseerd. Moerhout is ook het thuis van de Cruyff Court dat Moordrechtse profvoetballer Memphis Depay aan het dorp heeft geschonken. Hier kan je altijd een balletje trappen met vrienden.

Moordrecht_Park_DEF

Voorzieningen

In Moordrecht vind je alle voorzieningen die je nodig hebt voor het dagelijks leven! Van scholen en sport tot zorgvoorzieningen en winkels. Hieronder lichten we er enkele uit (in Moordrecht en in de regio).

Onderwijs

De basisscholen in Moordrecht zijn verzameld in het scholencomplex Turfhuis aan de Oudersvrucht. Hier bevinden zich Openbare basisschool IXIEJE, de Sint Jozefschool en PCB Meester Lalleman. Voortgezet onderwijs is er in de omgeving van Moordrecht volop, zoals in Gouda, Nieuwerkerk aan de IJssel, Waddinxveen en Rotterdam. Dat is misschien even fietsen of treinreizen, maar wel gezellig met andere jongeren uit het dorp! Ook hoger onderwijs vind je in de makkelijk te bereiken steden in de buurt van Moordrecht.

Sport

De Sportlaan is dé sport-hotspot van Moordrecht waar diverse sportverenigingen en accommodaties hun thuis vinden. Zoals de korfbalvereniging, sportschool, tennis en het zwembad. Verspreid over Moordrecht zijn er ook verenigingen en accommodaties voor bijvoorbeeld dans, turnen, tafeltennis en yoga. Voetbal Vereniging Moordrecht is verplaatst naar locatie: ’t Ambacht. Is er voor jouw favoriete sport geen vereniging of accommodatie in Moordrecht? In de gemeente Zuidplas zijn er nog veel meer sportlocaties, dus ook in de omgeving is er genoeg gelegenheid om jouw sport uit te oefenen!

Zorgvoorzieningen

Zorgvoorzieningen zijn in Moordrecht op brede schaal aanwezig. Er is een huisartsenpraktijk, een apotheek en er zijn diverse dagbestedingen. Ook zijn er meerdere tandartsen, diëtisten en fysiotherapeuten. Verder heeft Moordrecht voorzieningen voor kindertherapie, jeugdzorg, logopedie, natuurgeneeskunde en optometrie. Vanuit de regio zijn er thuiszorginstellingen die ook in Moordrecht komen. Voor grootschaligere zorg kan je op een kwartier afstand in Gouda bij het Groene Hart Ziekenhuis terecht. Zo is zorg in Moordrecht altijd dichtbij.

Verkeer en vervoer

Door de gunstige ligging van Moordrecht zijn alle dorpen en steden in de buurt makkelijk te bereiken. Buurstad Gouda bijvoorbeeld; je hoeft alleen maar het water over te steken! Ook ligt Moordrecht vlak langs de A20 en dicht in de buurt van de A12. Vanuit huis zit je doorgaans al binnen vijf minuten op de snelweg. In Moordrecht rijden daarnaast meerdere bussen naar Gouda en Rotterdam, dus er is ook goede aansluiting met het openbaar vervoer. En in Nieuwerkerk aan/de IJssel en Gouda is een NS-station: mogelijkheden te over.

Horeca, winkels en recreatie

In Moordrecht zijn verschillende restaurants of cafés om een hapje te eten of een drankje te doen. En er zijn verschillende andere vormen van recreatie. Zo is er een bibliotheek, een historische vereniging, een volkstuinvereniging en meerdere muziekscholen. De Oranjevereniging Moordrecht organiseert jaarlijks leuke evenementen zoals Koningsdag. In de omgeving vind je, net buiten Moordrecht, het Dinopark met een minigolfbaan. Omdat Moordrecht in het Groene Hart ligt, zijn er veel mogelijkheden voor bijvoorbeeld outdoor recreatie.

Kerken

Naar de kerk gaan in Moordrecht is makkelijk en altijd dichtbij. Er zijn diverse kerkorganisaties die op verschillende locaties in Moordrecht bijeenkomen. En in de omgeving van Moordrecht zijn veel kerken die goed te bereiken zijn. Er is een website waar je alle kerkdiensten en kerkgenootschappen makkelijk bij elkaar ziet staan.

Naar de inhoud springen